Storm schade antenne

Afgelopen donderdag 7-3-2019 ging het hier aan de kust goed tekeer, en om ca. 17:00 merkten we dat ons signaal met 6dB zachter was geworden, dus nog maar een kwart van het originele signaal. Na een telefoontje bleek de mast in orde, maar was er een draad los…

Topload met losse antenne draad

Hier boven de ingeschoven antenne, met de los hangende draad van ca. 80 cm lang. Dit is het uiteinde van het spiraal. Hier door was de antenne niet meer op de 1330 kHz afgestemd en het signaal met 75% afgenomen..!

signaal plot van Impact AM 1332 kHz

Na de reparatie op zondag 10-3-2019 12:00 is het signaal weer op het normale niveau šŸ™‚

2 reacties op “Storm schade antenne
  1. Johan schreef:

    heeft u wat meer info over de antenne wat is er gebruikt voor de afhouders van de draad en zit er ook nog een load spoel onder? en hoeveel meter draad is er gewikkeld op de topload.
    kunt u mij een mail doen mvgr. Johan

    • Henk van Ulden schreef:

      Beste Johan, de antenne is een “top loaded vertical” er zit geen base loaded spoel onderin omdat hij met de top load wordt afgestemd, een voordeel is dat hier door de antenne impedance hoger is. Hogere impedantie geeft een beter rendement. De 5 spaken hebben een lengte van 2 meter en zijn van 30mm glasfiber. De spoel is gewikkeld met een afstand van 20cm. mocht je niet laag genoeg in frequentie uit komen dan de buitenste wikkeling(en) dichter op elkaar(10cm). De aanpassing is op dit moment een 1:4 impedantie trafo. De antenne is ca. 13m lang, maar langer is natuurlijk beter voor de Q.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*